Компјутерски Совети & Трикови кои секој треба да ги знае

Многу компјутерски корисници би можеле да се сметаат себеси за многу добри и да одбиваат да научат нови трикови, но секогаш има нови работи кои треба да се научат, кои ќе ви помогнат да ги подобрите вашите вештини.Овде ќе најдете најмалку едно корисно нешто што не сте знаеле порано.

* "Режим бог".
Папката Windows нуди централизиран контролен панел за сите подесувања на оперативниот систем, што го прави лесен за корисниците да постават сè - од позадина на десктопот до создавање на VPN. За да влезете во овој режим, креирате нова папка со токму тоа име (копирајте и ставете) :. God Mode {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Иконата на папката ќе се промени во икона на Control Panel, и ќе бидете во можност да ги промените сите видови поставувања.
Забелешка: Не обидувајте се да го направите овој трик на Windows Vista 64-битна верзија, бидејќи е познато дека предизвикува рестартирање на компјутерот.

* Користете Problem Steps Recorder.
Оваа корисна алатка автоматски ги зачувува сите кликови на глувчето и прави Screenshot за вас. Ако имате потреба од техничка помош со вашиот компјутер, одете на Start Menu-> Run или пак притиснете го Windows копчето + R, и потоа внесете "psr." Користете ја алатката и кога ќе сте подготвени, можете да испратите ја оваа информација, уредно компајлирана и автоматски, за да ви помогнат со проблемот. Ова ќе го направи процесот на пронаоѓање на проблемот многу полесен за луѓето кои се занимаваат со вашиот проблем.

* Најди / Избриши големи фајлови кои заземаат простор.
Корисна алатка, наречена WinDirStat (Windows Directory Statistic) може да се користи за лесно пронаоѓање, кои датотеки и папки, заземаат најмногу простор на вашиот диск. Од таму можете да ги избришете и да се ослободи "тон" слободен простор за складирање. Линк за спуштање: https://windirstat.info/

* Намалување на бројот на програмите кои работат при стартување.
Ако вашиот компјутер се стартува или работи бавно, тоа е можеби затоа што имате премногу програми, започнати при стартување. Нивното намалување е лесно и ќе го направи вашиот компјутер да започне видливо побрзо. За промена на елементите кои работат при стартување, одете на Start Menu-> Run со помош на кратенката Windows копчето + R и напишете "Msconfig." Ќе се појави мал прозорец, одберете го табот "Startup". Од тука ќе можете да ги исклучите многуте започнати програми кои можат да одземаат неколку секунди (или минути) од стартирањето на Windows. (Забелешка: Windows 8 ја премести оваа функционалност во менаџер на задачите).

Забелешка: Внимавајте што исклучувате, бидејќи некои процеси може да се потребни на програмите кои ги користите или некои драјвери кои сте ги инсталирале.


Комбинации на копчиња

* Копирање само на активниот прозорец во таблата со исечоци.
Обично Print Screen копчето го копира целиот дисплеј (или двата, ако имате два), ALT + Print Screen го копира само тековниот прозорец во таблата со исечоци.

* Поправете ги малите грешки.
Дали знаевте дека можете да ја откажете речиси секоја акција? CTRL + Z е жешка комбинација на копчиња и сигурно веќе знаете за неа, сепак, имајте на ум дека не се применува само за пишување. Ако случајно избришете или преместите фајл, можете да притиснете CTRL + Z, за да го вратите каде што бил. Во Chrome и Firefox можете повторно да отворите веќе затворен таб користејќи CTRL + SHIFT + T.

* Преминување низ отворените прозорци.
Притискањето на Alt + TAB ви овозможува да се префрлувате во моментално отворените прозорци. Тоа го прави префрлувањето меѓу табовите брзо и безболно.

* Прекин на сите процеси.
CTRL + ALT + Delete е еден од најчестите директни патишта и речиси секој е запознаен со тоа. Најважно е да се напомене дека ги прекинува сите процеси, вклучувајќи го и оној кој го замрзнал вашиот систем.

* Затворање на тековната програма.
Притиснете ALT + F4 и ќе се затвори програмата која се извршува во моментот. Ова е корисно бидејќи тоа ви заштедува време.

* Минимизирање на сите прозорци.
Понекогаш имате куп отворени работи и сакате сè да си отиде, па можете да се обратите директно на работната површина. Едноставно притиснете го Windows копчето + D што ќе ви спаси малку време наместо да притискате на копчето за минимизирање за секој прозорец. Треба да се напомене дека Windows копчето + M нуди слична функционалност, но нема обратна варијанта, па Windows + D е поповолен пристап.

* Отворање на менаџер задачите.
Ако сакате да го заобиколите прекинот што се случува при притискање на CTRL + ALT + DEL и да скокнете право кон Task Manager, притиснете CTRL + Shift + ESC и ве препратува директно каде што сакате.

* Затворање на тековниот таб додека прелистувате.
Притиснете CTRL + W и тековниот прозорец ќе се затвори. (Не го правете сега, или ќе го пропуштите остатокот од нашите трикови! :))

* Подобра контрола ако користите повеќе монитори.
Има неколку корисни скратеници за контролирање на отворени прозорци на повеќе монитори. Притискањето на Windows копчето + стрелките, за да го преместите прозорецот од левиот во десниот крај или во центарот на мониторот. Алтернативно, Shift + Windows Key + стрелките ќе го премести прозорецот кон другиот монитор.
И за крај, притискањето на Windows копчето + P, ќе ви овозможи брзо да создадете втор екран или проектор.

Web Browsing Совети и трикови

* Скокни на адресната лента.
Постојат голем број начини да отидете право кон адресната лента од секоја точка на прелистувачот. Притискањето на CTRL + L, F6, и ALT + D и без да го движите глувчето ќе ве одведат право до целта.

* Вратете затворен таб.
Ова е супер корисно. Дали некогаш сте затвориле таб случајно? Едноставно притиснете CTRL + Shift + T за да го отворите повторно. Скоро затворениот таб ќе се отвори сам од себе.

* Користете лично сурфање.
Не е потребно да се користи cookies и историјата за да се запишуваат вашите активности. Притискањето на CTRL + Shift + N ќе лансира нов самостоен таб во Chrome, CTRL + Shift + P ќе го направи истото во Firefox и Internet Explorer. Така никој нема да разбере што сте гледале на интернет.

Извор